Tips for bedre søvn

Å sove dårlig, suger! Det kan vel sies så enkelt. Etter mange år med prøving og feiling på søvnfronten med ulike kosttilskudd, meditasjonsteknikker, pusteøvelser, akupunktur og andre praktiske ritualer før leggetid, så har jeg kommet fram til et utvalg ting som fungerer veldig godt for meg. Det finnes latterlig mange søvntips der ute, og det er en jungel. Jeg tenker å presentere noen forslag til ting jeg mener er ganske så universelle, så får du heller ta kontakt hvis du trenger tips for individualisering. Det er rett og slett for mye der ute til å ta alt her. Men jeg kan gi deg et godt sted å starte. Når det gjelder helse så er en av mine beste erfaringer, å eksperimentere til man finne noe som fungerer for seg. Nok prat. Her kommer noen av mine beste tips og triks. 

  1. Sov i et bekmørkt rom. Har du ikke det så anbefaler jeg Sleepmaster. En sovemaske utenom det vanlige som du får kjøpt på amazon eller i en litt dårlige variant fra Kina (se video under).
  2. Tape kjeften din før du legger deg. Dette gjelder spesielt de som har en tendens til å våkne opp tørr i kjeften, snorker mye eller gaper mens de sover. Nesepustere pleier ikke å merke så stor forskjell på denne. Sjekk ut hvordan jeg gjør det i videoen under.
  3. Før du legger deg, bruk oransje briller som filtrerer ut blålys og andre dårlige lyskilder i 2-3 timer før leggetid. Jeg anbefaler å drite i å sitte på skjermer et par timer før du legger deg, men hvis du gjør det så bruk oransje briller. Ikke kødd til melatonin-produksjonen din. Da blir det ikke så lett å sove. Istedenfor skjerm et par timer før leggetid, få deg heller en hobby som ukulele, gitar, bøker, strikking etc. Bare gjør noe som gir deg indre ro, og girer deg ned.
  4. Det finnes mye kosttilskudd som kan prøves før leggetid. En av mine favoritter er magnesium l-threonate som hjelper til med å øke nivåene av GABA i hjernen.
  5. Jeg kjenner få som sover dårlig etter en dags skitur på fjellet. Så du kan jo vurdere å begynne å være ute, bruke kroppen og slite deg litt ut. Da sover ihvertfall jeg veldig godt etter en dag på gården eller en kveld med salsadansing.
  6. Og før du sovner. Skriv gjerne ned tre ting du er takknemlig for, som skjedde i dag. Det er få ting som slår takknemlighet, og det er nyttig å forsterke alt det gode som har skjedd i dag.

Her ser du en video hvor jeg forklarer og viser noen av tipsene:

/Bjørne